25 Νοε 2010


Κιλκίς 25/11/2010

Αν κάποτε ομολογήσει ένας πρωτοκλασάτος
Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, αλλά και πράγματα που γίνονται χωρίς όμως να λέγονται. Ξεχειλίζει από ρεαλισμό ο αφορισμός αυτός, που δεν μπορεί παρά να προκαλεί αγανάκτηση και σύγκρυο σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη!

Αγανάκτηση για τον κούφιο ξύλινο πολιτικό λόγο, τα "λόγια τα μεγάλα", το εμπόριο ελπίδας, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, την λαϊκίστικη ηθικολογία που υποτιμούν την νοημοσύνη και προσβάλουν την αξιοπρέπεια του ψηφοφόρου. Η αναντιστοιχία λόγων και έργων, υποθέτουμε πως, είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Ωστόσο η αποτύπωση της όποιας δυσαρέσκειας την ώρα της κάλπης φαίνεται να απαιτεί πολύπλευρες υπερβάσεις. Το γιατί είναι μια άλλη κουβέντα.

Τρομάζει ο αφορισμός με τον απτό ρεαλισμό του. Προκαλεί κρύο ιδρώτα. Γιατί απροσχημάτιστα προβαίνει σε αυτονόητες παραδοχές˙ την ύπαρξη ενός άγνωστου πολιτικού παρασκηνίου υπό την καθοδήγηση ενός πανίσχυρου διευθυντηρίου.

 Ελάχιστα είναι αυτά που με βεβαιότητα γνωρίζουμε, πολλά περισσότερα αυτά που υποπτευόμαστε και υποθέτουμε. Στο μωσαϊκό της πολιτικής δράσης πάντα θα αποκρύπτονται εντέχνως κρίσιμες ψηφίδες. Τη συνδιαλλαγή και την εξάρτηση διέπει πάντα ο νόμος της σιωπής, η omerta!

Θα μπορούσαν εύκολα να περιφρονηθούν ως φαντασιώσεις όλες αυτές οι υπόνοιες και να χαρακτηριστεί από γραφικός έως εγκάθετος και συκοφάντης ο εμπνευστής τους. Γι’ αυτό και θα ήταν πραγματικά συγκλονιστικό να "σπάσει" κάποτε κάποιος από τους κορυφαίους διαχειριστές της εξουσίας και να μας αποκαλύψει το παρασκήνιο. Όχι απλά να κελαηδήσει χολωμένος γιατί τον ρήξαν στη μοιρασιά . Δεν μπορεί έτσι να είναι αξιόπιστος ο καταδότης. Αλλά να "σπάσει" σε μια κρίση ειλικρίνειας, να λυγίσει κάτω από το βάρος των ερινυών και να ομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο.

Φαντάσου έντιμε αναγνώστη, παραμονές των εκλογών, να γινόσουν ακροατής αυτής της ιδιότυπης εξομολόγησης, κοινωνός της απαγορευμένης γνώσης. 

Να μάθαινες από πρώτο χέρι, λόγου χάρη, για τη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος που εξαγοράζει συνειδήσεις και πρωτοσέλιδα. Λεπτομέρειες για υποψηφία στελέχη αλλά και τοπικούς εκδότες που πλειοδοτούν για τις υπηρεσίες τους και φυσικά….τις ταρίφες. Κάπως έτσι άραγε να καταφέρνει ο Νομάρχης με τα 45άρια και τις ανοιχτές με τη δικαιοσύνη υποθέσεις, υπόδικος, ελεύθερος με χρηματική εγγύηση να μοστράρει ατσαλάκωτος και σχεδόν βέβαιος νικητής του δεύτερου γύρου;

Ενδιαφέρον θα είχε να μάθαινες ακόμη για το πώς ενορχηστρώθηκε από βουλευτικά γραφεία και εκτελέστηκε από εντεταλμένα κομματικά στελέχη το σχέδιο απαξίωσης της κουρασμένης, κατά γενική ομολογία, Δημοτικής Αρχής. Στόχος ο πολιτικός αφανισμός του Δημάρχου. Μην τυχόν και εγείρει στο μέλλον αξίωση για βουλευτικό έδρανο. Υπ΄ αυτή τη λογική άραγε να επινοήθηκε το διασπαστικό ψηφοδέλτιο που βρήκες εκφραστή στο πρόσωπο του πολιτικά κατεψυγμένου πρώην βουλευτή;

Αυτά βλέπουμε, αυτά ξέρουμε, αυτά εικάζουμε. Αγνοούμε όμως το πως των μεθοδεύσεων, το πως λειτουργεί η "έξωθεν" παρέμβαση, τις εντολές, τις πιέσεις, τις απειλές, τους εκβιασμούς. Θα ήταν πραγματικά συγκλονιστικό να ομολογήσει κάποτε ένας πρωτοκλασάτος. Γιατί η αποκάλυψη του παρασκηνίου πιθανότατα θα μπορούσε να αφυπνήσει την αποχαυνομένη τοπική κοινωνία και να διεγείρει απρόσμενη κοινωνική δυναμική!
Δεν υπάρχουν σχόλια: