26 Οκτ 2004

25 Οκτωβρίου 2004Συνάντηση-συζήτηση Γιώργου Α.Παπανδρέου με νέους στο δημοτικό κήπο Κιλκίς.

Απομαγνητοφωνημένο κείμενο

Εγώ ήθελα να κάνω μία τοποθέτηση σχετικά με τις διαδικασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή στη Νεολαία, στο Κόμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο και τι σημαίνει για μας τουλάχιστον, πώς βλέπουμε εμείς την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας, της ανανέωσης.

Ξέρετε πολύ καλά ότι νέοι άνθρωποι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά σας από την πρώτη κιόλας στιγμή, είτε αυτοί ήταν ενεργά στελέχη, είτε ήταν κάποια παλιά μέλη και νέα κυρίως άτομα, νέα πρόσωπα έρχονται, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία κοινή συνισταμένη με παρονομαστή θα έλεγα αυτό που λέτε εσείς, μία διευρυμένη συμμετοχή και το άνοιγμα στην κοινωνία κι όλα αυτά σε συνθήκες που η πολιτική απαξίώση έχει φτάσει στο ανώτερό της όριο.

Μόνο 11% των πολιτών εμπιστεύονται τους πολιτικούς και όλα αυτά οδηγούν στην αποστροφή από τα κοινωνικά τεκταινόμενα. Εμείς βγαίνουμε στο δρόμο, προσπαθούμε να φέρουμε νέους ανθρώπους κοντά μας και αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες δυσκολίες.

Περισσότερο σήμερα από ποτέ, σε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κουρασμένο από το χρόνο, φθαρμένο από την εξουσία την οποία άσκησε όλα αυτά τα χρόνια, το αίτημα για ανανέωση γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό. Αλλά δεν πρέπει η υποκρισία να περισσεύει.

Δηλαδή το αίτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ειλικρινής προσπάθεια να έρθουν και να στελεχώσουν τα ήδη υπαρκτά μέλη του ΠΑΣΟΚ νέοι άνθρωποι και να μην μεταφράζεται ως ένα απλό επικοινωνιακό τρικ το οποίο θα εξωραΐσει την εικόνα του Κινήματος, το οποίο λαβώθηκε ή -για να κάνω κι έναν άλλο συλλογισμό- να μην φτάσουμε στο σημείο όλη αυτή η διαδικασία να αποτελέσει μία καταγραφή δυνάμεων λόγω και επικείμενων εκλογών που μπορεί να παίζονται ως σενάριο.
Ακόμη θα ήθελα να σας πω οι πόρτες μέσα στο Κίνημα δυστυχώς είναι κλειστές απ' όλους, γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δημιούργησαν μηχανισμούς, δημιούργησαν χαρακώματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ιδιωτικός χώρος για το νέο κυρίως άνθρωπο να ακουστεί, να πει τις απόψεις του, να εκφράσει τις ιδέες του, να πει για τα οράματά του, για τις προτεραιότητές του και τις ανάγκες του.

Μιλήσατε για τη δικιά μας γενιά και είπατε ότι δεν θέλετε να τη χειραγωγήσετε, αλλά νιώθω ότι δεν υπάρχει γενιά πιο αλλοτριωμένη, πιο χειραγωγημένη, πιο καπελωμένη από τη δικιά μας γενιά, το οποίο μπορεί να οφείλεται, σίγουρα οφείλεται και σε δικά μας λάθη, αλλά και λάθη των μεγάλων.

Διαισθάνομαι ότι η μεγαλύτερη μάχη που θα δοθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι η μάχη των ιδεών και των θέσεων, αλλά θα είναι η μάχη των γενεών. Δηλαδή το παλαιό ΠΑΣΟΚ κόντρα το καινούριο ΠΑΣΟΚ το οποίο έρχεται. Το ρηξικέλευθο κόντρα στο αναχρονιστικό. Το ανατρεπτικό κόντρα σ' αυτό που έγινε κατεστημένο και ουσιαστικά θα είμαι ενάντια σε όλους εκείνους που με τη συμπεριφορά τους όλα αυτά τα χρόνια υπέθαλψαν ή δημιούργησαν συνθήκες πολιτικής διαπλοκής διαφόρων οικονομικών σκανδάλων με την αδιαφάνεια στους θεσμούς, με τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση και με τη γραφειοκρατία στις υπηρεσίες. Μάχη επίσης σε όλους αυτούς που αδιαφόρησαν για τα ουσιαστικά και καθημερινά προβλήματα του πολίτη και φυσικά δεν προασπίστηκαν όπως έπρεπε το δημόσιο συμφέρον.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και ένα γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας, δηλαδή ο καθένας κάνει ότι θέλει, ένα ξέφραγο αμπέλι και δεν τιμωρείται, έχουμε μία πλήρη εικόνα ανευθυνότητας. Νομίζω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Η νέα γενιά είναι εδώ ορμητικά για να ανέβει και να αναλάβει ηγετικούς ρόλους, για να αναλάβει ρόλους στο νέο ΠΑΣΟΚ σ' αυτή τη νέα εποχή και φυσικά με τη στάση της θα θέσει στο περιθώριο όλους αυτούς που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην παρακμή, όλους αυτούς που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σ' αυτή τη δύσκολη θέση.

Να ξέρετε, όταν το σφρίγος και το κέφι θα μας εγκαταλείψει, δεν θα περιμένουμε το θάνατο να σας απαλλάξει ή να μας απαλλάξει από την παρουσία μας. Απλά μόνοι μας θα μπαίνουμε στο περιθώριο και θα αχρηστευόμαστε. Ουραγοί στο σύστημα. Το «Άλλαξέ τα όλα», για να ξεπεράσει τα στενά όρια ενός πετυχημένου προεκλογικού συνθήματος, πρέπει να αποτελέσει ενσυνείδητη πολιτική επιλογή.

Για να γίνει όμως αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή όχι μόνο σε ιδέες και θέσεις, αλλά και στα πρόσωπα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το πολιτικό κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όλοι όμως είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε μέχρι το τέλος, για να μην μείνει πικρή υπόγευση ότι δεν τολμήσαμε.

Ο Μαρξ έλεγε ότι ύστερα από 20 χρόνια θα είμαστε περισσότερο απογοητευμένοι απ' αυτά τα οποία δεν κάναμε παρά απ' αυτά που κάναμε. Εμείς λοιπόν θέλουμε να τολμήσουμε, θέλουμε να τολμήσετε και να αλλάξουμε το σκηνικό.

Για να τελειώσω να αναφερθώ δυο λεπτά στον προσυνεδριακό διάλογο, σ' αυτό το εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα θα έλεγα, το άνοιγμα στην κοινωνία, την επιδίωξή μας να έρθουν 50% μέλη και 50% φίλοι του Κινήματος, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε.

Έχω την αίσθηση ότι ο διάλογος αυτός, παρά τις καλές προθέσεις είναι ετεροχρονισμένος και υποκριτικός, γιατί το ΠΑΣΟΚ από το ΄81 βρίσκεται στην εξουσία και όλα αυτά τα χρόνια εκώφευσε από τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών και δεν κατάφερε να πιάσει τον παλμό, τα τελευταία κυρίως χρόνια.

Τώρα λοιπόν τώρα εμείς βγαίνοντας έξω στην κοινωνία, ζητώντας από τους ανθρώπους να έρθουν και να συζητήσουν μαζί μας, νομίζω ότι υπάρχει κάποια καχυποψία και επιφυλακτικότητα και δεν ξέρω πώς μπορούμε να αλλάξουμε και να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα.

Τέλος πληροφορούμε και για την πορεία του διάλογου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από την ίδια μας εδώ την εμπειρία. Ο διάλογος νομίζω ότι δεν πάει καλά, όχι τόσο γιατί τα μηνύματα τα οποία έρχονται σε σας είναι αντιφατικά και διφορούμενα, δηλαδή αν θέλουν αυτοί να έρθουν οι νέοι, να μην έρθουν οι νέοι, να απαξιώσουμε το έργο του Σημίτη, να υπερασπιστούμε το έργο του Σημίτη. Αυτά εμένα με αφήνουν αδιάφορο. Αλλά πιστεύω ότι ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε είναι ότι τα ίδια κυρίως πρόσωπα ανακυκλώνονται στις διαδικασίες και είναι αυτά τα ίδια άτομα τα οποία μετέτρεψαν το ΠΑΣΟΚ, το μαζικό αυτό Κίνημα από ένα Κίνημα ευρείας λαϊκής βάσης σε υπόθεση ολίγων στελεχών.

Νομίζω ότι πρέπει να αποτολμήσουμε τη ρήξη, πρέπει να αποτολμήσουμε την αλλαγή και είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε. Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: