14 Νοε 2017


Παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού με αναφερόμενη ζάλη κ αστάθεια!


Ασθενής προσήλθε στο ιατρείο του Terzis Rehab Team με αναφερόμενη ζάλη και αστάθεια το τελευταίο 2μηνο. Από την κλινική εξέταση και αφού αποκλείστηκε ζάλη κεντρικής ή άλλης αιτιολογίας τέθηκε η υποψία για στροφικό υπεξάρθρημα του πρώτου σπονδύλου Α1 (άτλαντα) επί του Α2 σπονδύλου. Ο απεικονιστικός έλεγχος που ακολούθησε, μια απλή ακτινογραφία, επιβεβαίωσε τα κλινικά ευρήματα μιας και ανέδειξε βαρύ υπεξάρθρημα του Α1σπονδύλου (atlantoaxial rotatory subluxation)


Η 65χρονη ασθενής Α.Δ. αντιμετωπίστηκε συντηρητικά με κλειστή ανάταξη, με αποτέλεσμα την πλήρη υποχώρηση της συμπτωματολογίας μετά από 5 μόλις συνεδρίες.



    

                                              Φώτο 1 κ 2: υπεξάρθρημα άτλαντα


Φώτο 3: κλειστή ανάταξη του Α1 σπονδύλου με πλήρη ανατομική ευθυγράμμιση
   
Η ρήξη του εγκαρσίου συνδέσμου μπορεί να συνοδεύεται από νευρολογική σημειολογία και σε περιπτώσεις πίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας είναι δυνατόν να εκδηλώνονται κεφαλαλγία, ναυτία, οπτικές διαταραχές, απώλεια αισθητικότητας και κινητικότητας(KRANTZ).

KRANTZ P. Isolated disruption of the transverse ligament of the atlas: An injury easily overlooked at post-mortem examination. Injury 1980, 12:168–170

Δεν υπάρχουν σχόλια: