Κιλκίς 29/06/2006
ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ
Επιλεκτική παράθεση ειδήσεων που απασχόλησαν το σύνολο του τοπικού τύπου το τελευταίο διάστημα: το διήμερο ταξίδι του Νομάρχη στην Αθήνα, ο εγκαινιασμός του 2ου Δημοτικού Σχολείου στην Αξιούπολη, οι ανακοινώσεις του συνδυασμού «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), οι διαξιφισμοί της δημοτικής αρχής του Κιλκίς με τον αντιπολιτευόμενο συνδυασμό «Όραμα και Δράση».
Κοινός παρονομαστής των φαινομενικά ετερόκλητων γεγονότων, ένας. Η συνομολογούμενη πολιτική πτώχευση του α΄ και β΄ βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θεώρηση διόλου υπερβολική, υπό την προϋπόθεση ψύχραιμης αποκωδικοποίησης της τρέχουσας ειδησεογραφίας. Διαπιστώνεται λοιπόν, πως προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση έργων ζωτικής σημασίας για τον Νομό δεν αρκούν αναπτυξιακά πλάνα, υπηρεσιακά υπομνήματα ή προφορικές επισημάνσεις, ακόμη και αν αποδέκτης τους είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Για την ασφαλτόστρωση ενός δρόμου στη Γρίβα ή ακόμη για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων, το υδροκέφαλο αθηνοκεντρικό κράτος για να επιβεβαιώσει το εξουσιαστικό του μονοπώλιο απαιτεί τον εξευτελισμό του αιρετού άρχοντα. Και σχεδόν διαστροφικά φαίνεται να απολαμβάνει το διασυρμό του ̇ την επαιτεία πόρτα πόρτα στο λαβύρινθο των υπουργικών γραφείων.
Αυλική δουλοπρέπεια ή επαρχιώτικο νταηλίκι αποτελούν στάσεις που καθορίζονται από την αξιοπρέπεια του πολιτικού ανδρός και την περίσταση. Στόχος ένας, η μεγιστοποίηση της κρατικής ελεημοσύνης....για το καλό του τόπου.
Και είναι το ίδιο αυτιστικό κράτος που επιπλέον παθιασμένα επιζητά τον έπαινο και την κολακεία από τους υποτακτικούς του. Η πολιτική παράκρουση φαίνεται να μην έχει όρια. Ακόμη και για γεγονότα ελάσσονος πολιτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα ο εγκαινιασμός ενός δημοτικού σχολείου, επιβάλλεται να επιδοθούν τα διαπιστευτήρια κομματικής υποτέλειας, να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», να εκθειαστεί ο πρώην υπουργός, να αναγορευθεί ως μέγας τοπικός ευεργέτης γιατί έπραξε απλά το αυτονόητο.
Σύμπτωμα προχωρημένης πολιτικής αποσύνθεσης η σκανδαλώδης ανοχή των αιρετών σε παγιωμένες πρακτικές που ουσιαστικά ακυρώνουν τη θεσμική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.
Σποραδικά αντάρτικα λεκτικά πυρά του τύπου «εγώ τελείωσα με το κεντρικό σύστημα» που εξαπολύονται κατά καιρούς από ονειροπόλους ή επιτήδειους διεκδικητές, αδυνατούν αποδεδειγμένα να συγκροτήσουν οργανωμένο μέτωπο αντίστασης.
Φαύλος κύκλος. Πολιτικοί άρχοντες να αρκούνται με τα ψίχουλα, περισσότερα ή λιγότερα, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, και πολίτες που εθίζονται στον εκφυλισμό του δημόσιου βίου.
Μνημειακή και η μικρόνοια των κομματικών πρωτοκλασάτων. Εκεί που αναμένεται να αρθρωθεί ξεκάθαρος πολιτικός λόγος με προτάσεις επί του συγκεκριμένου για τα προβλήματα του τόπου, ενσυνείδητα διατυπώνονται γενικόλογοι βερμπαλισμοί που εντέχνως μετατοπίζουν το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε θεματολογία ζητημάτων που άπτονται κυρίως της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Η απουσία στοιχειώδους πολιτικής αξιοπρέπειας από τους επίδοξους «αλχημιστές», προκλητική. Δεν επαγγέλλονται καν, έστω και υποκριτικά, διαχειριστική ευπρέπεια… στο κάτω κάτω θα ήταν μια έντιμη πολιτική στάση! Έτσι, οι ανέξοδοι λεονταρισμοί και οι καταγγελτικές κορώνες περί εργασίας, ανεργίας, ασφαλιστικού, κοινωνικών παροχών, υγείας και παιδείας σε φόντο δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μόνο ως έντεχνη στρατηγική άκρατου λαϊκισμού μπορεί να εκληφθεί. Ο αποπροσανατολισμός του ψηφοφόρου και η υφαρπαγή της ψήφου, μοναδικό ζητούμενο της λαοπλάνου μεθόδευσης.
Πόσο πολιτικά ανώδυνο το γενικό και το ασαφές, και πόσο επικίνδυνο, δεσμευτικό και κοστοβόρο το συγκεκριμένο.
Όταν δε, αποτολμάται προγραμματική αντιπαράθεση, προσχηματικά τις περισσότερες φορές, για να κερδιθούν στιγμιαία οι εντυπώσεις και τεχνητά να πολωθεί το προεκλογικό κλίμα, περισσότερο εντοπίζονται οι ομοιότητες και λιγότερο αναδεικνύονται οι διαφορές.
Και δυστυχώς είναι η έλλειψη σαφών διαχωριστικών ιδεολογικών γραμμών που προεξοφλεί την ευημερία των γυρολόγων της πολιτικής μέσα από ανίερες συμμαχίες και φτηνές συνδιαλλαγές.
Ο έντονα διεκπεραιωτικός χαρακτήρας των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης – δρόμοι, αποχέτευση, σκουπίδια – δεν αποτελεί πρόσφορο έδαφος για εφαρμογή εμπνευσμένων και μεγαλόπνοων πολιτικών. Οπότε μείζον πολιτικό διακύβευμα μοιραία αναγορεύεται η κατοχύρωση της πατρότητας των προγραμματικών θέσεων. Δημόσια πρόσωπα με υψηλό κύρος φιλονικούν σαν κακομαθημένα σχολιαρούδια: «όχι εγώ, εσύ αντέγραψες από μένα», αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις ανάγκες του πολίτη.
Γι’ αυτό και την ώρα της κάλπης ο υποψιασμένος ψηφοφόρος βιώνει επώδυνα ένα δραματικό δίλημμα. Το δίλημμα της επιλογής του προσώπου μιας και «όλοι το ίδιο είναι», του προγράμματος, «όλοι τα ίδια λένε», της πολιτικής, «όλοι τα ίδια κάνουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου